Forumindex netkollforum.com
Forum för användare av Netkoll. Registrering och inloggning behövs för att skriva inlägg.

Klicka här för att komma till Netkoll's hemsida

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 

Varför blir jordslutningsströmmen inte lika i andra program?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Utlösningsvillkor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Evald
Moderator


Registreringsdatum: 03 april 2006
Inlägg: 67

InläggPostat: ons jul 12, 2006 08:23    Rubrik: Varför blir jordslutningsströmmen inte lika i andra program? Svara med citat

Jag får ibland frågor om avvikelser i resultat vid jämförelse med andra nätberäkningsprogram. Det gäller då jordslutningsströmmen Ij som bestämmer utlösningsvillkoret. Den trefasiga kortslutningsströmmen Ik3 skiljer sig däremot inte.

Skillnaden beror med stor sannolikhet på att jordslutningsströmmen Ij inte beräknas rent elektroteknisk utan innehåller flera faktorer som bestäms av svensk standard. Netkoll är speciellt gjort för den svenska marknaden och tar hänsyn till följande normer som inte verkar beaktas fullt ut i en del program där avvikelser förekommer.

1. Det ena är spänningsfaktorn, som tar hänsyn till inverkan av övergångsimpedanser och ljusbågar i felstället, till spridningsområde för säkringskurvor samt att det kan vara lägre spänning än normalt vid feltillfället. Spänningsfaktorn C ska enligt SS 424 14 05 sättas olika beroende på om det är brytare eller säkringar med utlösningstider som baseras på av fabrikant uppgiven tid-strömkurva t.ex. IFÖ och SIBA eller säkringar enligt IEC 269. C-faktorn beskrivs i Netkoll-manualen under avsnitt 6.2. Program som inte tar hänsyn till denna norm använder faktorn C = 1,0 eller C = 0,95 rakt över. Under avsnitt 5.1.4 i SS 424 14 06 står att det går att använda spänningsfaktor C = 0,95 men bara när frånkopplingstiden är högst 0,4 sekunder. Det är därför tillåtet när det gäller dvärgbrytare, som löser ut inom 0,2 sekunder.

2. Det andra är att resistansen i en ledning ökar när den uppvärms av jordslutningsströmmen. I Netkoll beräknas resistansökningsfaktorn med den exakta formeln enligt avsnitt 11 i SS 424 14 05 och kan gå upp till 1,6 ggr värdet vid 20°C vid stora jordslutningsströmmar nära transformatorn. Å andra sidan är faktorn obetydligt över 1,0 när det är små jordslutningsströmmar en bit bort från transformatorn. Om andra program hanterar resistansökningsfaktorn med schablonvärde kan en del av skillnaden i jordslutningsström finnas här.

3. Det tredje är parallella ledningar som är skyddade med säkringar. Enligt avsnitt 13 i SS 424 14 05 måste man skilja på tre olika fall beroende på hur kablarna är avsäkrade. Det gäller en gemensam säkring för alla kablarna, individuellt avsäkrade kablar i början och individuellt avsäkrade kablar i båda ändar. Beaktas inte detta kan man få mycket för höga avsäkringar.

Spänningsfaktorn kan vara svår att greppa, så jag rekommenderar att använda C = 0,75 rakt över tillsammans med vanliga säkringar IFÖ eller SIBA. Det blir mycket nära verkligheten och på säkra sidan i distributionsnät där utlösningsvillkoret och spänningsfallet ofta bestämmer säkringen. I installationer i byggnader med korta ledninslängder är det nästan alltid ledningens strömvärde som bestämmer skyddets storlek, så där betyder spänningsfaktorn mindre.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Utlösningsvillkor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2006