Forumindex netkollforum.com
Forum för användare av Netkoll. Registrering och inloggning behövs för att skriva inlägg.

Klicka här för att komma till Netkoll's hemsida

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 

Vad finns för anledning att välja Netkoll?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Varför välja Netkoll?
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Evald
Moderator


Registreringsdatum: 03 april 2006
Inlägg: 66

InläggPostat: tis jul 19, 2011 12:18    Rubrik: Vad finns för anledning att välja Netkoll? Svara med citat

NETKOLL är det kompletta beräkningsprogrammet för elbranschen. Det är utvecklat på svenska av Evalds Programutveckling för den svenska marknaden och tillämpar svenska föreskrifter och normer. Det är gjort för installatören som bara behöver dimensionera en huvudledning eller en enkel trefas gruppledning men även för den som dimensionerar mer avancerade elnät med ledningar, kanalskenor, transformatorer, motorer, generatorer och kondensatorer. Priset är intressant – bara en tiondel av vad andra program med motsvarande funktioner kostar.

NETKOLL hanterar alla anläggningar för högspänning, mellanspänning och lågspänning och visar beräkningsresultatet direkt på skärmen i ett enlinjeschema, när man matat in sina data. På schemat finns noga utvalda nyckeldata medan samtliga inmatade och beräknade värden finns i tabellregistret. En beräkning i NETKOLL tar fram alla underlag för att uppfylla de fyra villkoren i föreskrifterna – utlösningsvillkoret, kortslutningsvillkoret, överlastvillkoret och spänningsfallsvillkoret. NETKOLL beräknar dessutom förlusterna i ledningar och transformatorer, om man vill föra in ekonomi och energisparande i sin dimensionering.

I NETKOLL behövs bara lättillgängliga ”ingenjörsdata” som typ, längd och area för ledningar samt storlek, omsättning och kortslutningsspänning på transformatorer. Det behövs inga omvandlingar från resistans, reaktans, induktans, kapacitans osv – det sköter NETKOLL om och sparar i ett tabellregister. NETKOLL går utmärkt att ha i sin bärbara dator och där visa schema eller diagram för sittande möte på en projektor som redovisning eller som underlag för beslut.

Alla möjligheter för redigering är inbyggda som att ändra, lägga till, ta bort, flytta eller infoga anläggningsdelar. Alla data räknas om automatiskt efter en redigering för att man inte ska glömma uppdateringen av schemabilden. Det finns ingen gräns för antalet sektioner (ledning plus lastpunkt).

NETKOLL är försett med flera möjligheter att presentera beräkningsresultatet. Schemabilden på skärmen kan skrivas ut på skrivare eller sparas som Pdf-fil eller sparas i sin helhet som autocad-fil (.dwg-fil). Tabellregistret kan skrivas ut på skrivare, sparas som Pdf-fil eller exporteras till Excel. Utskrifterna sker i delar som sedan kan klistras ihop till ett stort pappersark, vilket kan vara ett alternativ när man inte har tillgång plotter.

Inte nog med att det går att dimensionera elanläggningen med NETKOLL. Det finns även en selektivplanedel där man med hjälp av diagram kan bestämma i vilken ordning ett fel ska lösa ut. För att bibehålla driften på de felfria delarna fordras samordning mellan olika skydd så att bara den felaktiga delen kopplas bort. Det åstadkommer man genom att göra upp en selektivplan. Det följer med ett stort antal skydd i NETKOLL för samordningen. Skydden är av typ överströmsreläer, brytare med inbyggda utlösare, dvärgbrytare och säkringar. Underlaget för selektivdelen hämtas från beräkningsdelen, där man först måste ha matat in den anläggning som selektivplanen omfattar.

Även i selektivdelen finns flera alternativ för att presentera resultatet. Alla delar går att granska på skärmen och därmed visas på en projektor för redovisning eller som underlag för beslut. Selektivrapporten, som redovisar de ingående skydden och dess inställningar i selektivplanen, kan skrivas ut på skrivare eller sparas som Pdf-fil eller Word-fil. Diagrammen kan skrivas ut på skrivare eller sparas som Pdf-fil eller autocad-fil.

En beräkning sparas som .mdb-fil och kan öppnas och redigeras vid behov av alla som använder Netkoll. Filen kan enkelt skickas med mail, kopieras till USB-minne eller brännas på CD-skiva. Innehållet kan därmed överföras från projektör till entreprenör, kontrollant, besiktningsman osv och ingå som relationshandling hos slutanvändaren.

Har slutanvändaren en egen elavdelning med tillgång till Netkoll kan beräkningsfilen användas som underlag för driften och som underlag för sådana förändringar av anläggningen som avdelningen själv har resurser till.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Varför välja Netkoll? Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2006